5.12.12

El poeta, l'artista, el crític i Òscar Wilde

catala oscar wilde

Vaig llegir l'altre dia aquesta cita d'Oscar Wilde que figura al seu llibre El crític com artista. Li dono voltes, sobretot el final, sense arribar a cap lloc segur.

La tècnica és al capdavall personalitat. És per això que l'artista no pot ensenyar-la i el crític estètic no la pot comprendre. Pel gran poeta només hi ha un mètode musical: el seu. Pel gran pintor només hi ha una manera de pintar: la que aplica ell. El crític estètic i només el crític estètic pot apreciar totes les formes i modalitats. És a ell que s'adreça l'art.

4 comentarios:

  1. He leído la cita unas cuantas veces y estoy de acuerdo. Críticos estéticos hay bastantes (todos aquellos que aprecian algún tipo de arte), pero que lo comprendan es harina de otro costal. Pueden entenderlo desde su punto de vista, pero el punto de vista del artista es un paraíso virgen difícil de atravesar.
    Y me gusta, me gusta ese misterio.

    Un abrazo.

    ResponderEliminar
  2. Anda que mal estoy. Porque esa cita la he leído no hace mucho. Sí que me parece verdadero lo de que el pentagrama de un "gran poeta" a él le pertenece y no es nada fácil atravesar su núcleo.
    Besos.

    ResponderEliminar
  3. Jo quan faig comentaris en un dels meus blocs tracto tots els poetes i totes les maneres de fer poesia, en canvi, quan faig poesia a l'altre bloc, sóc força homogènia, més aviat sempre intel·ligible. Crec que és això el que diu aquí Oscar Wilde. Per cert, que admiro molt com escriu aquest autor, m'agrada de llegir-lo en anglès.

    ResponderEliminar
  4. Penso com tu, per això, potser, gaudeixo tant quan crec que he entrat al cor d'un poema.
    Salut.

    ResponderEliminar